Darovi narave

Otvoritev razstave Ivanke Sket


KDAJ: 6. 12. 2019 ob 15:00 do 1. 1. 2020

KJE: Dvorana UTŽO, Poljanska cesta 6, Ljubljana


Ivanka Sket, po izobrazbi profesorica francoskega in angleškega jezika, je bila zaposlena v letih 1974-2008 kot dokumentalistka na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Po upokojitvi se je začela ukvarjati z risanjem in se izobraževati na tem področju. Najprej je opravila enoletni osnovni tečaj risanja pri akademskem slikarju Janezu Zalazniku, nato je obiskovala risarski tečaj na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti, ki ga je vodil akademski slikar Tone Rački.

Leta 2014 se je udeležila poletnega tečaja botaničnega risanja v Umbriji, kjer se je učila predvsem tehnike risanja z barvnimi svinčniki. Nekaj let je obiskovala slikarsko-risarsko skupino pri mentorju Simonu Hostniku in risala predvsem botanične motive. Avtorica že od samega začetka uporablja pri svojih upodobitvah le svinčnik ali barvne svinčnike.

Pričujoče risbe prikazujejo darove narave, predvsem zelenjavo in sadje, ki je v naravi bogato v svojih barvah in oblikah, senci in svetlobi. Risbe so narisane po živem modelu, postavljenem pred ustvarjalko in skušajo ujeti trenutke, ko je oko opazovalo objekt risanja, roka pa skušala prenesti vtise na papir. Gre za upodobitev objektov iz narave, ki so nenehno podvrženi spreminjanju oblike, barve in tonusa.