Enajsta šola v Knjigarni

Béatrice Sauvageot: »Nasvidenje disleksija«


KDAJ: 7. 1. 2020 ob 11:00

KJE: Knjigarna Konzorcij, Mladinska knjiga, Slovenska cesta 29, Ljubljana


Dr. Dušana Findeisen bo predstavila pojav disleksije, pa tudi spoznanja francoske ortofonistke in nevropsihologinje Béatrice Sauvageot, katere delo Nasvidenje disleksija je izšlo pri pariški založbi Robert Lafont.

Pisni jezik, s katerim v naših družbah prenašamo spoznanja drug drugemu in iz roda v rod, tistim, ki so »dis«, ni pisan na kožo, kakor jim tudi šolanje, ustvarjeno za linearno misleče, ni pisano na kožo!

»Ko pri dobrem učencu z visokimi ocenami vidim zmedo na papirju, ko vidim, da otrok riše, gleda skozi okno in na videz ni pozoren, vem, da imam pred seboj učenca z disleksijo.« «Ko pri jasnovidnem, sočutnem sodelavcu, ki iz rokava stresa dobre zamisli, ugotovim, da je v članku petkrat drugače zapisal isto ime, vem, da imam pred seboj odraslega z disleksijo.« Pa je »dis« moč ozdraviti disleksije? Nikakor, saj disleksija ni bolezen! Je pa identiteta! Mi vsi želimo vedeti, kdo smo, zato je prav, da »dis« in vsi drugi zgodaj zvemo, kaj disleksija je, kako jo obvladovati in predvsem, kako prepoznati nekatere izjemne zmožnosti drugače delujočih možganov in jim dati krila.

Enajsta šola v knjigarni je plod programskega sodelovanja Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in Knjigarne Konzorcij, Mladinske knjige v Ljubljani.