Enajsta šola v knjigarni: »Slovenska pesem – slovenska identiteta«

Uglasbitve poezije slovenskih pesnikov v burnem 19. stoletju in viharnih dneh 20. stoletja


KDAJ: 6. 2. 2024 ob 11:00

KJE: Knjigarna Konzorcij, Mladinska knjiga, Slovenska cesta 29, Ljubljana


Tokratno srečanje v Enajsti šoli v knjigarni bodo navdihovali slovenski pesniki in njihova uglasbena poezija. Potovanje s pesmijo se bo začelo v meščanskem salonu burnega 19. stoletja z Ipavčevimi priljubljenimi samospevi, kjer so tlela nacionalna čustva in goreče želje po uveljavitvi slovenske identitete v veliki družini evropskih kulturnih narodov. Uglasbena poezija  nas bo pripeljala vse do bodrilne pesmi v najtežjih preizkušnjah slovenskega naroda in nas ob koncu spomnila, da je prav glasba lahko prvi prepoznavni znak sedme umetnosti. Za doživetje in občutenje ”čitalniškega” navdušenja bodo poskrbeli mladi pevci Pevske šole Glasbene matice Ljubljana, kulturnega društva, ki je kot prvo društvo na Slovenskem sistematično skrbelo za naročila, tisk in izvedbo skladb slovenskih ustvarjalcev ter uveljavitev slovenske kulture ter identitete v domačem, kakor tudi širšem evropskem prostoru. Muzikologinja Veronika Brvar bo ob primerih, zapetih v živo, predstavila razvoj slovenske pesmi, v katerih bodo zaživeli verzi klasikov slovenske poezije, kakor tudi pesmi ustvarjalcev našega časa. Pred kulturnim praznikom bo posebna pozornost namenjena poeziji Franceta Prešerna in njegovim uglasbenim verzom v samospevih slovenskih skladateljev.

Veronika Brvar, voditeljica dogodka, je predsednica Glasbene matice Ljubljana in mentorica za študijski program Spoznavanje glasbene umetnosti na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani.

Vabljeni na srečanje, kjer se bosta prepletali slovenska glasba in poezija.

Enajsta šola v knjigarni je plod programskega sodelovanja Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in Knjigarne Konzorcij, Mladinske knjige.