Ob 110. obletnici rojstva Mare Kralj

Dnevi evropske kulturne dediščine 2019


KDAJ: 30. 9. 2019 ob 16:00

KJE: Dvorana četrtne skupnosti Trnovo, Devinska 1, Ljubljana


Septembra 2019 mineva 110 let od rojstva Mare Kralj, slikarke, ilustratorke in oblikovalke lutk ter ene prvih mentoric za slikarstvo na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani.

Člani študijskega krožka Spoznajmo svoje mesto in domovino so v študijskem letu 2018/19 preučevali vsestransko ustvarjalno umetniško pot Mare Kralj (roj. Jeraj  9. 9. 1909) in njeno življenje s slikarjem Tonetom Kraljem. Preučili so tudi njeno umetniško rodbino, ki je pustila sledi v likovni, glasbeni in literarni dediščini.

Nasledke svojega preučevanje in pričevanja njenih življenjskih sopotnikov, sorodnikov in prijateljev so zabeležili v zborniku, ki ga bodo javnosti predstavili na Dnevih evropske kulturne dediščine 2019. Na dogodku bodo predstavili tudi njene ilustracije pravljic in oblikovanje nepozabnih lutk za predstave Zvezdica zaspanka, Ostržek, Obuti maček in druge. Lutko Zvezdico Zaspanko bo predstavil lutkar Matjaž Loboda.

Predstavitev bo potekala v okviru praznika Četrtne skupnosti Trnovo, kjer je Mara Kralj živela po poroki na Gerbičevi cesti od leta 1928 in dočakala 101. leto v bližnjem Domu starejših občanov Kolezija. Na prireditvi bodo sodelovali tudi učenci Osnovne šole Trnovo, Glasbene šole Ljubljana Vič-Rudnik in upokojenci iz Trnovega.

Pokroviteljica dogodka je Vlasta Nussdorfer, svetovalka predsednika države RS.

Lepo vabljeni!