Čestitke profesorici Ani Krajnc in Sergiju Šlencu za podeljeni državni odlikovanji

Ljubljana, 11. 6. 2019


Predsednik RS Borut Pahor državno odlikovanje - red za zasluge dr. Ani Krajnc podeljuje Vir: STA

 

Prof. dr. Ani Krajnc, zaslužni profesorici Univerze v Ljubljani in predsednici Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, je na pobudo Andragoškega centra Slovenije predsednik RS Borut Pahor podelil državno odlikovanje – red za zasluge Republike Slovenije.

Dr. Ana Krajnc je bila prva predavateljica andragogike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Svoje življenje posveča raziskovanju izobraževanja odraslih in uvajanju inovativnih modelov tega izobraževanja v prakso.

Sodelovala je v UNESCO-vi raziskovalni skupini za komparativno andragogiko, bila je v upravnem odboru Mednarodnega sveta za izobraževanje odraslih (ICAE) in izvedenka za izobraževanje zapornikov pri OZN na Dunaju. Bila je gostujoča profesorica na University of British Columbia v Vancouvru.

Ustanovila je prvo slovensko revijo za izobraževanje odraslih »Andragoška spoznanja« in bila njena glavna urednica devetnajst let (1994-2013). Je zagovornica humanističnega pristopa v izobraževanju, vseživljenjskega izobraževanja, družbene pravičnosti in dejavne starosti.

Sodeluje pri podiplomskem študiju Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru.

Je soustanoviteljica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in zadnje desetletje tudi zavzeta in vizionarska predsednica mreže Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje, ki združuje 51 univerz po Sloveniji.

 

Sergij Šlenc, prejemnik državnega priznanja medalja za zasluge, je zaslužen za zametek UTŽO  Ilirska Bistrica

Sergij Šlenc je bil dolga leta naš mentor za italijanski jezik. Tudi po upokojitvi je prihajal enkrat tedensko v Ljubljano in nadaljeval z mentorstvom, v Ilirski Bistrici pa je zaslužen za zametek  tamkajšnje univerze za tretje življenjsko obdobje.

Bil  je med prvimi, ki so v akademskem svetu prepoznali vrednost izobraževanja starejših. Tako se je prvi javni nastop naših starejših študentov francoščine odvil v njegovi, četudi italijanski, predavalnici na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Skrbno, natančno  in nadvse poglobljeno  je dolga leta zapisoval gesla za svoj Veliki slovensko-italijanski slovar. S tem dvojezičnim slovarjem – še posebej, ko gre za jezik sosednjega naroda – je za materialno, kulturno in jezikovno izmenjavo opravil temeljno in nenadomestljivo delo.

Medaljo za zasluge je prejel za svoj izjemen prispevek k povezovanju med italijanskim in slovenskim narodom, predvsem na jezikovnem in literarnem področju.