Biti v razmerju s prostorom. Zakaj, kako in čemu.

Predavanje mentorice Mete Kutin, mag. ing. arh., na Kulturnem bazarju 2022


»V urejanje prostora je potrebno vključiti celotno družbo. Vse družbene skupine in vse generacije«, nas opozarja Henri Lefebvre. Skupen prostor velja urejati skupaj! Uporabnike prostora vseh generacij moramo vzgajati / izobraževati tako za razumevanje kot za doživljanje prostora. Ozaveščen odnos in kritična razdalja do prostora se razvijata »od zibelke do groba«. S kontinuirano vzgojo za dejavno razmerje s prostorom pridobivamo vsi, uporabniki, načrtovalci, odločevalci. Učimo se drug od drugega in posledično se naš skupni grajeni prostor boljša.

Mentorica arhitektka Meta Kutin bo spregovorila o značilnostih in pomenu grajenega prostora, predstavila bo razvoj arhitekturnega izobraževalnega-raziskovalnega programa, ki ga že deseto leto snuje in vodi skupaj s starejšimi študenti na Slovenski univerzi za tretje življenjsko obdobje. Svoja spoznanja o potrebah in aspiracijah uporabnikov uresničuje v svojih arhitekturnih projektih in v poglobljenem dialogu z naročniki.

KDAJ: 31. 3. 2022 ob 12.00

KJE: Klub Cankarjevega doma

Meta Kutin, mag. ing. arh. je projektantka, ki deluje v okviru M-Kutin arhitektura, Predvsem na področju stanovanjske arhitekture. V okviru doktorskega študija raziskuje družbeno angažirano izobraževanje starejših in arhitekturo ter vlogo javnega prostora za družbeno vključenosti starejših. Vodi številne domače in mednarodne projekte, ki vključujejo starejše študente s Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje v ekspanzivno/raziskovalno učenje. Napisala je več člankov in publikacij. Je članica izvršnega odbora Društva arhitektov Ljubljana, članica slovenskega Docomoma. Prejemnica študentske nagrade Piranesi 2004 in nagrade ZAPS Zlati svinčnik 2021.