4. mednarodni festival znanja in kulture starejših


V so-organizaciji Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in Knjižnice – Univerze za tretje življenjsko obdobje Šmarje pri Jelšah se je 20. aprila odvil 4. mednarodni festival znanja in kulture starejših.

Festival je povezal organizacije za izobraževanje starejših, kulturo in lokalni razvoj. Dal je pregled tematik in ustvarjalnosti starejših, še posebej v lokalnem okolju. Učenje, kultura in raziskovanje starejših utrjujejo identiteto posameznih generacij in kraja ter podpirajo razvoj kulturnega turizma.

V imenu častnega pokrovitelja festivala, predsednika države, je udeležence uvodoma nagovoril akademik prof. dr. Boštjan Žekš. Poudaril je pomen izobraževanja starejših za delovanje in delo ter posledično boljše življenje vseh generacij v družbi.“Ni prav, da upokojenci ne smejo delati”. To ni dobro za nikogar!

Udeleženci so prisluhnili tudi predavanju prof. Gertraud Dayé iz združenja dejavnih starejših meščanov Gradec in predstavnice starejših v Organizaciji združenih narodov. Vprašanja starejših je osvetlila primerjalno z evropskega zorišča.

Nekaj fotografij festivala in kratko poročilo je dostopno TUKAJ.