Srečamo se v kinu

Zadnji ledeni lovci


KDAJ: 18. 12. 2018 ob 10:00

KJE: Kino Komuna, Cankarjeva 1, 1000 Ljubljana


Ob ogledu decembrske filmske prestave Zadnji ledeni lovci bomo predstavili tudi program abonmaja Srečamo se v kinu za leto 2019. Več o programu najdete TUKAJ.

Celovečerni dokumentarni film, v režiji Jureta Breceljnika in Rožleta Bregarja, pripoveduje zgodbo o kulturi inuitskih lovcev vzhodne Grenlandije, ki ji danes, po skoraj štirih tisočletjih obstoja in bogate zgodovine, grozi izumrtje.

Obale vzhodne Grenlandije, dolge okoli 20 000 km, poseljuje le okoli 4500 prebivalcev in veljajo za eno najredkeje poseljenih območij na svetu. Zaradi izolacije, ki jo povzročata surova narava in odročna lega, to območje tudi nikoli v zgodovini ni zajela kolonizacija. V tem neusmiljenem naravnem okolju se je razvila ena najbolj avtohtonih lovskih kultur na svetu,  inuitska kultura. Vendar tudi vzhodno Grenlandijo v zadnjem stoletju vse bolj dosega »moderni svet«, zato se Inuiti vse bolj spopadajo z dramatičnimi spremembami, ki jih prinašajo učinki globalizacije in posledice klimatskih sprememb.

Režiser Rožle Bregar je za film zadnji ledeni lovci na Festivalu evropskega in mediteranskega filma v Piranu prejel nagrado Vilka Filača za najboljšo fotografijo, ki ga je po tragični smrti režiserja Jureta Breceljnika dokončal v sorežijski vlogi.

Lepo vabljeni!