Rožni vrt Tivoli. Foto: Marko Dobrilovič

Vrtnice, rožni vrt in park Tivoli v Ljubljani

Dnevi evropske kulturne dediščine 2018


KDAJ: 5. 10. 2018 ob 11:00

KJE: Narodna galerija, Avditorij, Prešernova cesta 22, Ljubljana


Študijska skupina »Spoznajmo svoje mesto in domovino« Univerze za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani je za letošnje Dneve evropske kulturne dediščine ponovno pripravila izobraževalno-kulturni dogodek, na katerem nam bodo člani skupine predstavili preučevanje razvoja parkovne površine Tivolija od časov, ko je bil močvirnato področje do oblikovanja javnih zelenih površin, ki so bile od sredine 19. stoletja dalje prvič namenjene meščanom in razglašene za javni mestni park.

Raziskovanje je potekalo pod mentorstvom mag. Olge Paulič in somentorstvom dr. Ines Babnik s Filozofske fakultete in dr. Marka Dobriloviča z Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani, ki bosta na dogodku tudi sodelovala. Posebno pozornost namenjajo vrtnicam, ki jih lahko občudujemo na različnih mestih v parku, posebej v rožnem vrtu in na likovnih umetninah v Narodni galeriji, ki praznuje letos 100-letnico delovanja.

Člani študijske skupine »Spoznajmo svoje mesto in domovino« bodo dogodek v Narodni galeriji obogatili s poezijo o vrtnicah (Mojca Slana) in slikovno predstavitvijo razvoja parka Tivoli, rožnega vrta in predstavitvijo simbolnih pomenov vrtnic na izbranih likovnih umetninah in znamkah (mag. Judita Bagon). Teoretični predstavitvi bo sledil voden ogled parka in rožnega vrta v Tivoliju.

 

Teoretična predstavitev v Narodni galeriji: od 11.00 do 12.30 ure

Voden ogled po parku Tivoli: od 12.30 do 14.00 ure

 

ZA UDELEŽBO NA DOGODKU PROSIMO ZA VAŠE PREDHODNE PRIJAVE, ki jih sprejema Urška Telban, Univerza za tretje življenjsko obdobje, e-naslov: urska.telban@univerzatri.si

Lepo vabljeni!