Slikarstvo materije – ogled razstave do nadaljnjega ni mogoč!

Razstava likovnih študijskih krožkov UTŽO v Ljubljani pod mentorstvom akad. slikarke Duše Jesih


KDAJ: 14. 2. 2020 ob 16:00 do 20. 3. 2020

KJE: Dvorana UTŽO, Poljanska cesta 6, Ljubljana


‘Na Univerzi za tretje življenjsko obdobje delujem kot mentorica za risanje in slikanje že 13 let. V tem času se je naš program (in seveda znanje) korak po korak nadgrajeval – vse od osnov risanja in slikanja, osvajanja različnih tehnik in motivov do samega individualnega slikarskega miljeja. V treh skupinah, ki jih vodim, se je od samih začetkov, ko so bili nekateri še popolni začetniki, drugi nekje vmes, tretji pa že pravi »veterani«, letos sklenil krog.

V letošnjem študijskem letu smo v vseh treh skupinah poenotili program in za izhodišče likovnega ustvarjanja postavili »slikarstvo materije«. Ta se nanaša predvsem na tehniko slikanja (poudarek na teksturi in taktilnih kakovostih barve), povezano s slikarstvom materije. S tovrstnim slikarstvom se srečamo v informelu, umetniški smeri, ki se je pojavila predvsem v Evropi po 2. svetovni vojni. Bistvo temelji v umetnikovi neposredni gesti izjavljanja/čutnem slikarjevem rokopisu (Michel Tapié, Jean Dubuffet, Alberto Burri, Emilio Vedova …).

V Sloveniji se je informel uveljavil ob koncu 50-ih let z Zoranom Mušičem, Janezom Bernikom, Lojzetom Spacalom, Marijem Pregljem, Gabrijelom Stupico … Vsak na svoj način, od odkrivanja Mušičevega zadržanega ustvarjanja informelske atmosferičnosti, Pregljevega dodajanja peska barvi, uporabe vidnih tekstur vrečevine, delcev zasušene barve, vmešanih v barvo, Kregarjevih grobo teksturiranih barvnih nanosov, smo se poskusili približati predvsem dinamičnemu razmisleku o površini slike.’

Duša Jesih, mentorica za slikarstvo

Avtor slike: Branko Hafner

Razstava treh študijskih krožkov sledi v treh delih, v obdobju od februarja do maja 2020.

Razstavljajo: Gerald Alister Bolton, Branko Hafner, Milena Kitek, Palmira Klobas Pečnik, Sonja Kumar, Andrej Mahkovec in Olga Mojškerc. 

Razstava bo na ogled od 14. februarja do 20. marca 2020.