Razstava akvarelov likovne skupine UTŽO Ljubljana, ki ustvarja pod mentorstvom slikarke Duše Jesih

Ustvarjanje v tehniki akvarel


‘V zadnjih letih smo v slikarski skupini ustvarjali v tehniki akvarela. Akvarel je lahkotna slikarska tehnika, izvajalsko pa zelo zahtevna. Iz same besede aquarelle lahko razberemo, da imamo pri tej slikarski tehniki opravka z vodo, veliko vode, torej z močenjem, transparentnimi nanosi barve, prelivanjem in mehkimi barvnimi prehodi … Nenazadnje je sestavni del akvarela tudi belina papirja ter sama svinčnik risba.
Poleg osvajanja veščin raznoraznih akvarelu značilnih efektov smo se pri ustvarjanju srečali predvsem z dejstvom, da pri tovrstnem mediju ni poti nazaj oziroma ni neskončnih možnosti popravljanja, kot je to možno v drugih slikarskih tehnikah (npr. akrilu, olju). Akvarel kot slikarski medij poznamo od renesanse naprej. Mi smo se ga v naši slikarski skupini lotili nedavno. V tej vedno znova presenetljivi in čarobni tehniki nas je povsem očaral, tako, da ga ustvarjamo in se v njem nadgrajujemo že nekaj let. Skozi nešteto motivov in stilov smo si s to tehniko postajali vedno bolj domači, naši akvareli pa iz dneva v dan bolj umetelni. Prišel je čas za postanek, pogled na ustvarjena dela … čas, da si jih na razstavi ogledamo (in presodimo) skupaj z vami.”
Duša Jesih, akad. slikarka,
mentorica slikarske skupine

Razstava bo na ogled do aprila 2023 v dvorani UTŽO Ljubljana, Poljanska cesta 6.

Razstavljajo: Lidija Berden, Maja Berden Zrimec, Tatjana Dolanc Borisov, Meri Handanović, Alenka Hitti, Marija Jager, Jasna Kontler Salamon, Mihael Koželj, Janez Krevs, Bojana Otorepec, Ljuba Prezelj in Bojan Vrabec.

Vabljeni k ogledu njihovih likovnih stvaritev!