PEFETE 2


Vseevropski forum za izobraževanje starejših je prva mreža izobraževalcev starejših odraslih v Evropi, zrasla iz mednarodnih izkušenj in vezi koordinatorja Jumba Klercqua in PEFETE1. Izobraževanje starejših je že razvito v nekaterih evropskih državah, drugod ga spet ne poznajo, še posebno ne v Vzhodno-evropskih državah z izjemo Poljske, Češke, Slovaške in Slovenije. V starajoči se družbi je potrebna vizija in politika izobraževanja starejših in politika prostega časa.

 


Dejavnosti / metode / rezultati

Partnerji so se srečali v Utrechtu na rezidenčni ljudski univerzi Odysee, kjer so se seznanili z izobraževanjem starejših v lokalni skupnosti. Kasneje so delovali v skupinah po tri ali štiri, skupaj s socialnimi gerontologi in drugimi strokovnjaki, in sicer v različnih državah. Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje so povabili v Aldere Sagen v Kopenhagnu, in na Univerzo Strathclyde v Glasgowu ter na končno konferenco v Sofijo, ki je bila prvi tovrstni dogodek v Bolgariji. V projektu je nastala tudi podlaga za evropsko politiko izobraževanja starejših.

Kdo ve, če me bodo čez dvajset let še hoteli gledati in poslušati? 
V Aeldre Sagen je petsto tisoč članov. Povprečna starost prostovoljcev je sedemdeset let. Več

Brian McKechnie ali ‘starajmo se pozitivno’
O Univerzi Strathclyde in njenem Inštitutu za študije o starejših in programih ter podobnosti s Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje. Več


Podatki za stik

Dušana Findeisen

01 433 20 90
dusana.findeisen@guest.arnes.si