Mestni program izobraževanja odraslih


Univerza za tretje življenjsko obdobje v obdobju januar-maj 2021 v okviru mestnega programa izobraževanja odraslih izvaja študijska programa, ki potekata na daljavo preko Zoom aplikacije:

– NOTRANJA OPREMA IN KULTURA BIVANJA: PRILAGODIMO BIVALNO OKOLJE SVOJIM POTREBAM V STAROSTI,

– ČLOVEK JE DRUŽBENO BITJE: KAKO PREMAGOVATI PSIHOLOŠKE STISKE V ČASU EPIDEMIJE.

 

Programa sofinancira Mestna občina Ljubljana, udeležba je brezplačna.

Prijave sprejemamo do petka, 8. januarja, na tel. št. 01 433 20 90 ali po e-pošti: univerza-3@guest.arnes.si

 

NOTRANJA OPREMA IN KULTURA BIVANJA: PRILAGODIMO BIVALNO OKOLJE SVOJIM POTREBAM V STAROSTI

Mentorica: arh. Barbara Železnik Bizjak

Termin: četrtek, 14.30 do 16.00

Predavanja bodo obravnavala aktualna vprašanja prilagajanja doma (stanovanja, hiše) svojim željam, potrebam in zmožnostim za varno in prijetno bivanje v domačem okolju. Spoznavali boste ustrezne rešitve za varno bivanje: od vhoda v prostor, predsobe, stopnic, kopalnice, kuhinje, spalnice, dnevnega in ostalih prostorov. Spregovorili bomo tudi o prenovi stanovanja: kdaj in zakaj se zanjo odločiti ter v kakšnem obsegu, da bi kar največ pridobili in se izognili stresu. Se odločiti za delno ali celovito prenovo ali selitev v primernejše stanovanje? Pogovarjali pa se bomo tudi o materialih, barvah in njihovih vplivih na počutje in še o marsičem, kar opredeljuje naše počutje v bivalnem okolju.

 

ČLOVEK JE DRUŽBENO BITJE: KAKO PREMAGOVATI PSIHOLOŠKE STISKE V ČASU EPIDEMIJE

Mentorica: prof. dr. Ana Krajnc

Termin: sreda: 12.30 do 14.00

Ljudje smo po svoji naravi družbena bitja. Človek sam, brez soljudi, ne more preživeti, kajti prirojene psiho-socialne potrebe (po varnosti, ljubezni, pripadnosti, spoštovanju, samouresničevanju …) lahko zadovoljujemo in uresničujemo le v medosebnih odnosih. V času karantene zaradi negotovosti in fizične izolacije še bolj potrebujemo odnose z drugimi in socialno zaledje. Naučiti se moramo, kako na nov način ohranjati stike z ljudmi in kako komunicirati z bližnjimi. Namen študijskega programa je, da starejši študenti spoznajo in ozavestijo svoje psihosocialne potrebe in jim v virtualnih odnosih dajejo novo socialno podlago.