Enajsta šola v knjigarni: »Rasti, rasti, roža mala«. Razvoj slovenske pesmi od čitalnice do koncertnega odra

Partnerski dogodek Univerze za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani, Knjigarne Konzorcij Mladinske knjige in Glasbene matice Ljubljana


KDAJ: 7. 2. 2023 ob 11:00

KJE: Knjigarna Konzorcij, Mladinska knjiga, Slovenska cesta 29, Ljubljana


Dan pred kulturnim praznikom bo srečanje v Enajsti šoli v knjigarni posvečeno slovenski pesmi v uglasbitvah slovenskih skladateljev od 19. stoletja do današnjega časa. Za doživetje in občutenje ”čitalniškega” navdušenja bodo poskrbeli mladi pevci Pevske šole Glasbene matice Ljubljana, kulturnega društva, ki je kot prvo društvo na Slovenskem sistematično skrbelo za naročila, tisk in izvedbo skladb slovenskih ustvarjalcev.

Muzikologinja Veronika Brvar bo ob primerih, zapetih v živo, predstavila razvoj slovenske pesmi, v katerih bodo zaživeli verzi klasikov slovenske poezije, kakor tudi pesmi ustvarjalcev našega časa. Glasbeno pot bomo začeli pri skladatelju in dirigentu Davorinu Jenku in jo zaokrožili s krstno izvedbo pesmi slovenske skladateljice Mojce Prus, osrednja “literarna pot” pa bo posvečena poeziji Franceta Prešerna. Voditeljica dogodka, Veronika Brvar, je predsednica Glasbene matice Ljubljana in mentorica za študijski program Spoznavanje glasbene umetnosti na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani.

Vabljeni na srečanje, kjer se bosta prepletali slovenska glasba in poezija.

Enajsta šola v knjigarni je plod programskega sodelovanja Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in Knjigarne Konzorcij, Mladinske knjige.