Enajsta šola v knjigarni ponovno med nami

Disleksija, med genialnostjo in peklom, predavanje prof. dr. Ane Krajnc


KDAJ: 3. 11. 2015 ob 11:00

KJE: Knjigarna Konzorcij, Slovenska cesta 29, Ljubljana


Je vaš otrok, je vaš vnuk drugačen? Se vam zdi občutljiv, hiter, bister ali morebiti upočasnjen in raztresen? Morda sami zase čutite, da ste zmeraj bili drugačni, presenetljivi? Da bi razumeli, kaj je disleksija, moramo najprej vedeti, kaj disleksija ni.
Disleksija ni znak manjše inteligentnosti ali lenobe, ni vprašanje slabega vida.

Disleksija je razširjeno stanje, ki spreminja način delovanja možganov, proces pisnega in/ali govorjenega jezika. Mišljenje oseb z disleksijo je divergentno, razpršeno, a pogosto imajo te osebe posebne darove, ki so posebej v današnjem času, ko sta potrebni ustvarjalnost in izvirnost na vsakem koraku, močno zaželeni. Nekateri trpijo zaradi skotopične občutljivosti (svetloba se lomi drugače) in ne morejo dolgo brati. To težavo je moč močno omiliti.

Inštitut za disleksijo pri Slovenski univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani je namenjen preučevanju disleksije, iskanju individualnih rešitev v podporo otrokom in njihovim staršem, odraslim in starejšim odraslim. Disleksija namreč ni stanje, ki mine, ali se pozdravi. Moramo ga razumeti, upoštevati, lajšati, predvsem pa razumeti prednosti, ki jih prinaša in jih razvijati.

Vabilo