Enajsta šola v knjigarni

Prof. dr. Ana Krajnc: Kaj je disleksija in katere so njene prednosti?


KDAJ: 8. 1. 2019 ob 11:00

KJE: Knjigarna Konzorcij, Mladinska knjiga, Slovenska cesta 29, Ljubljana


Veliko je predsodkov glede disleksije, ker mnogi poznajo zgolj eno njeno plat: težave pri branju in pisanju v šoli in življenju. Toda disleksija ni bolezen, ni napaka ali invalidnost. Disleksija je način, kako deluje živčevje. Vsak človek ima drugačne možgane in ti delujejo na njemu lasten način. Če prevladajo funkcije desne polovice možganov, dojemamo svet celostno, večstransko, kompleksno in se težko prilagodimo linearnemu načinu učenja in tradicionalnemu načinu reševanja problemov. Mišljenje oseb z disleksijo je divergentno, razpršeno, a pogosto imajo te osebe posebne darove.

Med inteligentnostjo in disleksijo ni korelacije: disleksija ne vpliva na inteligentnost! Pri osebah z disleksijo dostikrat izstopajo mnogi talenti: ustvarjalnost, talent za likovno izražanje, talent za matematiko, za umetnost, arhitekturo. Lahko imajo poseben dar in presenetljivo dobro oblikujejo strategije (uspešni voditelji podjetij, vojskovodje, politiki itd.).

Inštitut za disleksijo pri Slovenski univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani preučuje disleksijo, osvešča javnost za razumevanje disleksije in oseb z disleksijo, posveča pa se tudi iskanju individualnih rešitev v podporo otrokom in njihovim staršem, odraslim in starejšim odraslim. Disleksija namreč ni stanje, ki mine, ali se pozdravi. Disleksijo moramo poznati, upoštevati, lajšati, predvsem pa razumeti prednosti, ki jih prinaša in jih razvijati.

Enajsta šola v knjigarni je plod programskega sodelovanja med Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje in Mladinsko knjigo v Ljubljani.