Enajsta šola v knjigarni

Judita Krivec Dragan: Praznovanje pomladi. Pomlad v slikarstvu kot motiv in alegorija


KDAJ: 4. 4. 2023 ob 11:00

KJE: Knjigarna Konzorcij, Mladinska knjiga, Slovenska cesta 29, Ljubljana


S pomladjo se skoraj v vseh kulturah in obdobjih začenja nov letni in življenjski ciklus. Zaradi prebujenja narave po simbolični smrti v zimskem spanju, mlade rasti in prvih cvetov človek pomlad že od nekdaj povezuje s številnimi pomeni, med drugim simbolizira ponovno rojstvo, mladost, svežino, upanje, življenjsko silo, pooseblja lepoto in radost.

Kot tema je bila pomlad vedno priljubljena tudi v umetnosti, njene številne podobe so se ohranile v slikarstvu vse od rimskih časov naprej. Ne glede na to, ali je pomladna krajina navdihovala slikarje zaradi svoje vizualne posebnosti in privlačnosti, je bila na nek način predpisan motiv v koledarjih, ali pa so jo umetniki uporabili kot prispodobo svoje osebne izpovedi, vedno je bila tudi izziv za duh časa.

Motive pomladi v likovni umetnosti nam bo približala Judita Krivec Dragan, profesorica umetnostne zgodovine in sociologije, višja kustosinja in likovna kritičarka ter mentorica za umetnostno zgodovino na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani.

Sprehod skozi galerijo upodobitev pomladi začenja rimska freska iz Pompejev Primavera (ali Flora) iz 1. st. našega štetja, nadaljuje Sijajni horarij vojvode Berryskega, kot posebej pomembno renesančno delo  Primavera Sandra Botticellija; nato Tizianova Flora, pa manieristična upodobitev Archimbolda in vse do Alfonsa Muche, Vincenta van Gogha in tudi Mondriana.

Pomlad v delih slovenskih slikarjev bomo predstavili skozi dela vesnanov, zlasti »pomladnih praznovanj« Maksima Gasparija, impresionistov z osrednjima podobama Pomlad in Sejalec slikarja Ivana Groharja, kasneje sledijo še avtorji Miha Maleš, France Mihelič in Gabrijel Stupica.

Lepo vabljeni!

Enajsta šola v knjigarni je plod programskega sodelovanja Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in Knjigarne Konzorcij, Mladinske knjige.