Enajsta šola v knjigarni

Mag. Dušan Kramberger, Slovenska kulturna dediščina na UNESCO Seznamu svetovne dediščine


KDAJ: 3. 5. 2022 ob 11:00

KJE: Knjigarna Konzorcij, Mladinska knjiga, Slovenska cesta 29, Ljubljana


Generalna konferenca Organizacije združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo UNESCO je leta 1972 sprejela Konvencijo o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine. Na UNESCO Seznam svetovne dediščine se lahko uvrsti dediščina s prepoznanimi izjemnimi vrednotami, pomembna za vse človeštvo. Med 194 državami podpisnicami konvencije je tudi Slovenija.

Med trenutno 1154 vpisi je tudi pet slovenskih, od tega trije na področju kulturne in dva na področju naravne dediščine, ki jih je UNESCO komisija prepoznala kot neprecenljivo vrednost za človeštvo in s tem za vpis na UNESCO Seznam svetovne dediščine: prazgodovinska kolišča na Ljubljanskem barju, dediščina živega srebra v Idriji, izbrana Plečnikova dela v Ljubljani, Škocjanske jame in prvinski bukovi gozdovi notranjsko-kočevskega območja. Spoznavanju bogate slovenske UNESCO kulturne dediščine je namenjena tokratna Enajsta šola v knjigarni.

Lepo vabljeni!

Enajsta šola v knjigarni je plod programskega sodelovanja Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in Knjigarne Konzorcij, Mladinske knjige v Ljubljani.