48 od 1623: ženske, ki so ljubljanskim ulicam dale svoje ime

Odprtje razstave


KDAJ: 8. 2. 2017 ob 12:00

KJE: Slovanska knjižnica, Einspielerjeva ulica 1, Ljubljana


Na slovenski kulturni praznik vabita Slovanska knjižnica in Univerza za tretje življenjsko obdobje v preddverje knjižnice na odprtje razstave.

Ulična imena razkrivajo zgodovinski razvoj mesta in naroda, krepijo kolektivni spomin in občutek pripadnosti kraju in času. Ste kdaj pomislili, koliko ljubljanskih ulic je poimenovanih po ženskah? Univerza za tretje življenjsko obdobje je v okviru arhitekturnega študijskega programa Trgi, ulice in stavbe okoli nas pripravila razstavo, s katero želi opozoriti na ženske, ki so mestnim ulicam dale svoje ime in sloves. V Ljubljani takih le 48 od vseh 1623. Med njimi jih 12 nosi imena po kulturnicah in znanstvenicah. Le ena med njimi je v centru mesta.

Na kulturni praznik vas tako ob 12. uri vabimo na otvoritev razstave v Slovansko knjižnico, da ob ogledu razmislimo, s kakšnimi pomeni povezujemo izbranih 12 ulic v Ljubljani in katere zgodbe nam pripovedujejo. Avtorice razstave so Nadja Agrež, Francka Bizilj, Ana Zalar, Vida Vilhar Pobegajlo (fotogafije ulic) in Meta Kutin (mentorica).