Zdravi in varni v svojem domu

Predstavitev raziskovalne naloge študijske skupine Dom, kultura bivanja, oprema in prenova


KDAJ: 18. 5. 2017 ob 14:00

KJE: Dvorana, Poljanska cesta 6, Ljubljana


Mentorica študijske skupine: Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. ing. arh.

Ali vemo, koliko je naše bivalno okolje varno? Ste že kdaj pomislili, kakšne nevarnosti ali ovire lahko srečamo na vsakem koraku, še posebej takrat, ko smo bolni, mobilnostno ali drugače ovirani? Kaj vse nas v lastnem domu lahko ovira, kaj in kako bi lahko primerneje rešili?

Študijska skupina, ki na Univerzi za tretje življenjsko obdobje deluje na področju kulture bivanja, je del programa posvetila prav temi prilagoditve domačega okolja. Člani skupine so s svojim znanjem, na podlagi prepoznavanja prednosti in slabosti rešitev v stanovanju in tudi skozi različne primere oblikovali kriterije za prepoznavanje kritičnih in potencialno problematičnih mest v stanovanju.

Pripravili so seznam teh kritičnih mest, s pomočjo katerega bo vsakdo lahko preveril, kako varno in primerno je njegovo stanovanje. Poleg tega so oblikovali še kratka, poljudna navodila, kako težave in neprimerne rešitve omiliti ali jih odpraviti. To so predvsem navodila, ki ne predstavljajo stroškov za prenovo in večjo predelavo stanovanja.

Vabljeni na zanimivo in poučno srečanje s praktičnimi napotki.