Svet okoli nas

Aktualne novosti doma in po svetu


KDAJ: 4. 1. 2017 ob 14:30

KJE: UTŽO Ljubljana, Poljanska 6, dvorana, pritličje levo

INFORMACIJE: Urša Kramberger, univerza3@siol.net, 01 433 20 90


Vabimo vas v izobraževalni program Svet okoli nas – aktualne novosti doma in po svetu. Mentor programa je dr. Damir Josipovič, univ. dipl. geograf in demograf. Program v obdobju od januarja do maja 2017 sofinancira Mestna občina Ljubljana v okviru mestnega programa izobraževanja odraslih. Skupini se lahko pridružite v sredo, 4. januarja 2017 ob 14.30 uri.

Vsebina programa:

Program namenjamo podrobnejšemu spoznavanju in razumevanju aktualnih dogajanj na lokalni, regionalni, nacionalni in globalni ravni. Spremljali in analizirali bomo aktualna dogajanja v našem mestu in okolici kot tudi širša, globalna družbena dogajanja.

V programu bomo obravnavali stalne kazalce razvoja, spremljali trende v upokojevanju, spreminjajočo se višino pokojnin in vprašanja o prenosu znanja in izkušenj na mlajše generacije.

Ob povečanem nasilju v Siriji se bomo podrobneje seznanili z zgodovino nemirnega Bližnjega vzhoda, se ustavili pri strukturi sirske družbe, njeni verski in kulturni ter etnični pestrosti. Tako bomo lažje razumeli, zakaj se ta konflikt odvija tako dolgo in povzroča prisilne in druge oblike migracij ter vojne, ki divjajo v bližini. Ključni pri tem so mednarodni odnosi in zadnja gospodarska kriza, ki je dodobra pospešila procese razslojevanja in neenakosti.

Vprašanjem družbene neenakosti se bomo posvetili tudi z rednimi analizami življenjske ravni pri nas ter spremljanjem inovacij na področju zelenih tehnologij in ekološkega razvoja.

Letos obeležujemo 20-letnico podpisa Daytonskega sporazuma, ki je zakoličil notranjo administrativno delitev v Bosni in Hercegovini ter jo pravzaprav postavil na razpotje nerešljivih iskanj notranjih soglasij. Pri tem bomo predstavili vlogo peterice velikih sil, pokroviteljic sporazuma. Pozornost bomo namenili tudi problemom v širši balkanski regiji: denimo zadnje volitve v Makedoniji, razcepljenost med makedonskimi in albanskimi strankami ter napetosti z Grčijo pri blokadi uporabe imena Makedonija, posebnimi odnosi tako s Srbijo kot z Bolgarijo in drugimi aktualnimi temami.

Celoten program izobraževanja je dostopen TUKAJ.

Del izobraževalnega programa se bo odvijal v skladu s predlogi in interesi udeležencev.

Lepo vabljeni!

Prijavite se