Petkovo srečanje ali kako se učiti angleščine skozi umetnost


Kdo: Dr. Dušana Findeisen, Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje

Kdaj: petek, 5. april 2024, od 10. do 12. ure

Kje: Andragoški center Slovenije, Ulica Ambrožiča Novljana 5, Ljubljana

Za koga: Za učitelje angleškega jezika, učitelje likovnega pouka, za navdiha željne.

Prijave: univerza3@siol.net ali na tel. 01 433 20 90

FOUR ELEMENTS IN ARTS zemlja, ogenj, voda zrak so prevladujoče podobe v evropski umetnosti. Za Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje je ta projekt (nezaključena) priložnost, da poglobi svoje znanje in prakso na področju umetnosti, da ustvari možnosti za odrasle, da se angleškega jezika učijo v povezavi z umetninami svoje in drugih evropskih dežel. Poleg skupin v družbenem središču so v tem projektu svoje mesto našle tudi druge obrobne družbene skupine s posebnimi potrebami in talenti: gluhi, slepi in dislektiki.

Kaj in kako: Iskali bomo odgovore in zvedeli bomo

kaj je umetnost? Kaj je umetniško delo? Kaj simbolizirajo posamezni elementi in v katerih vrstah umetnostnih del se pojavljajo? Kakšna je razlika med izobraževanjem o umetnosti in umetnostno socializacijo? Kaj pomeni ceniti umetnino? Kako se (čustveno) odzivamo na umetnine? Kaj pravijo o umetnosti umetniki? V čem je prednost neformalnega izobraževanja o umetnosti? Zvedeli bomo, da umetnine brez oblike in razmerij med oblikami ni, da črta ali pika ne moreta biti umetnost. Zvedeli bomo več o jezikovnem izobraževanju in prikrajšanih, obrobnih skupinah ter njihovi posebni zaznavi, ki nas obogati.

Seznanili se bomo s spletno stranjo in strukturo projekta.

Odkrili bomo nekatere aplikacije umetne inteligence za ustvarjanje umetnostnih del.

Spoznali bomo Slavka Pengova in njegov Litostroj ter vaje za študente.

Po mnogih dogodivščinah, po obsežnem iskanju in številnih napakah smo člani projekta z rezultatom zadovoljni. Morda boste tudi vi. Toplo vabljeni.