Perspektive

Razstava likovnega študijskega krožka Univerze za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani, mentorica akad. slikarka Nives Palmić


Razstava članov likovnega študijskega krožka predstavlja izbor risb in slik, ustvarjenih v študijskem letu 2021/22. Raziskovali smo zakonitosti prostorskih ključev, kot sta zračna in linearna perspektiva skozi motiv pokrajine in arhitekture v pokrajini, zato sta ta motiva osrednja nit razstave.

Dela razstavljajo: Romana Ažman, Slavica Janžekovič, Jerica Mravlje, Andrej Novak, Helena Peršolja, Alenka Stermenszky in Ricardo Tomšič.

Razstava bo na ogled do zaključka oktobra 2022 v dvorani UTŽO na Poljanski cesti 6 v Ljubljani.

Ob praktičnem delu smo preko reprodukcij del različnih domačih in tujih slikarjev spoznavali, kako je motivika pokrajine skozi zgodovino spreminjala svojo podobo in pomen. Spoznavali smo umetniške opuse slavnih krajinarjev, kot so francoski realistični slikar Francois Millet, angleški impresionistični slikar Alfred Sisley, ki se je popolnoma posvetil pokrajini, ter naš slikar Božidar Jakac, ki je ustvaril čudovite podobe dolenjske pokrajine.

Razstavljena dela so ustvarjena v tehnikah svinčnik, tuš, pastel in akvarel. V njih se kažejo različni pristopi in odsev temperamenta posameznega avtorja in avtorice. Klasične tehnike, ki jih gojimo, zahtevajo poglobljen študij in veliko vaje, da bi se lahko v njih sproščeno izražali. Člani in članice slikarskega krožka so v tem študiju izkazali veliko prizadevnosti in volje ter v procesu likovnega ustvarjanja napredovali v veščini in izraznosti.

Nives Palmić,
mentorica likovnega krožka