Ogled dokumentarnega filma Aleksandrinke

Filmski abonma Srečamo se v kinu Komuna


KDAJ: 26. 4. 2016 ob 10:00

KJE: Kino Komuna, Cankarjeva 1, Ljubljana

INFORMACIJE: Kino Komuna, 01 810 71 74


Zgodba o Aleksandrinkah je zgodba o boleči, skoraj izključno ženski emigraciji. Zaradi revščine in fašistične asimilacijske politike so Vipavsko dolino in druge dele Primorske vse do druge svetovne vojne množično zapuščale mlade ženske, ki so 0dhajale kot dojilje, varuške in gospodinje v Egipt, največ v takrat bogato in kozmopolitsko Aleksandrijo, kjer so ostale tudi več desetletij.

Film je uspel zabeležiti le tri zadnje in prave Aleksandrinke, ki so odšle na delo v Egipt, zato se je bolj usmeril na generacijo njihovih otrok, ki danes živijo v Vipavski dolini, in njihovih varovancev, ki so se razkropili po vsem svetu. Dokumentarno gradivo s pričevanji Aleksandrink ter njihovih gojencev in potomcev je bilo posneto v Sloveniji, Italiji, Egiptu, Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike.

Po ogledu filma, režiserja in scenarista Metoda Pevca sledi razgovor z gospo Marijo Velikonja, študentko UTŽO, po rodu Primorko, ki se v obdobju po upokojitvi posveča preučevanju zgodovine svojih rojakov. Pogovor vodi moderator dr. Filip Breskvar. Več

Vabljeni člani filmskega abonmaja Srečamo se v kinu in drugi obiskovalci! Cena vstopnice izven abonmaja je 4,50 €.