Odkrivanje talentov pri osebah z disleksijo


V ponedeljek, 18. aprila 2016 smo na Inštitutu za disleksijo gostili prof. dr. Ano Krajnc, ki je predavala o odkrivanju talentov pri osebah z disleksijo. Predstavila nam je disleksijo: kaj je, kakšne pojavne oblike ima in kakšne značilnosti. Predvsem pa je poudarila prednosti disleksije, ki jih ta prinaša družbi. Ko srečamo zelo uspešnega človeka, pomislimo na disleksijo, to je bila lastnost večine velikih, znanih ljudi. Zato pogosto slišimo stavek “drugačen sem”. Ljudje imamo med seboj veliko skupnega, več, kot mislimo. Vendar pa je vsak človek drugačen. In prav ta drugačnost nas bogati.

Različnost otroka v predšolskem obdobju ni moteča, ker se lahko uči po svoje. V šoli se na začetku zatakne – otrok se mora premestiti iz svojega načina učenja na šolskega (enakost in linearno učenje). Mlad človek hitro razvije strategije, kako bi kljub svoji drugačnosti uspešno nadaljeval šolanje. Poti, kako uspe, da združi svoj način učenja s šolskim, so zelo različne in osebne.

Predavateljica je spregovorila o odkrivanju talentov in spodbujanju teh pri otrocih, da jih ne bi šolski sistem označil za lene, ne sodelovalne, moteče … Pomembno je, da prav to dajanje oznak preprečimo in damo krila sposobnostim vsakega človeka.

Fotogalerija