Noč knjige na Univerzi za tretje življenjsko obdobje


KDAJ: 23. 4. 2018

KJE: Dvorana UTŽO, Poljanska cesta 6, Ljubljana


Univerza za tretje življenjsko obdobje se tudi v tem letu pridružuje dogodkom ob svetovnem dnevu knjige.

Na Noč knjige, v ponedeljek, 23. aprila, vas ob 18. uri vabimo na pogovor z Valerijo Skrinjar Tvrz, literarno ustvarjalko in študentko UTŽO v Ljubljani.

Pogovor z avtorico bo vodila mag. Uršula Fujs, mentorica za književnost na UTŽO Ljubljana.

Lepo vabljeni!

***********************************************************************************************************************************************
Predstavitev avtorice:

VALERIJA SKRINJAR se je rodila leta 1928 v rudarski družini v Zagorju ob Savi, v času hude gospodarske krize. Pri štirih letih je izgubila mamo. Njeno mladostno obdobje je zaznamovala druga svetovna vojna. Š šestnajstimi leti se je pridružila partizanom.

Po vojni se je najprej posvetila novinarstvu, nato se je začela ukvarjati s pisanjem in prevajanjem literarnih del. Leta 1954 se je preselila v Bosno in se deset let kasneje poročila z Josipom Tvrzom, ki je leta 2015 umrl. Leta 1992 je morala Bosno zaradi vojne zapustiti. Danes živi v Ljubljani.

Njen literarni opus zajema več kot 30 literarnih del. Med drugim je napisala dela za otroke in mladino (npr. Kamenček Potepinko, Bosonoga, Dobri Duško in mi, Čarna planina, Zlato jabolko, Na drugi strani mavrice), romane o Bosni in njenem človeku (Bosna in Soča, Jutro v Bosni, Na svoji žlahtni zemlji), trilogijo o rudarstvu v rodnem Zasavju (Zmajeva kri), kratke zgodbe (Priznanje) in radijske igre.