Med impresijo in ekspresijo, med naturalizmom in vizijo

Likovna dediščina Riharda Jakopiča


KDAJ: 7. 2. 2022 ob 10:00

KJE: spletno okolje


Ob slovenskem kulturnem prazniku vas vabimo na predstavitev slikarskega opusa Riharda Jakopiča, osrednje likovne osebnosti prve polovice 20. stoletja.

Predavateljica: Tina Bizjak, dipl. umet. zgod.

Rihard Jakopič (1869−1943) je bil vodilni slovenski impresionistični slikar, pa tudi sicer pomembna osebnost v slovenski umetnosti tedanjega obdobja. Odigral je ključno vlogo pri razvoju slovenske moderne. V parku Tivoli je postavil Jakopičev paviljon, prvo stalno umetnostno razstavišče pri nas, skupaj s slikarskim kolegom Matejem Sternenom je vodil slikarsko šolo, bil pa je tudi eden od ustanovnih članov Narodne galerije in Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter pokrovitelj novomeške pomladi.

Skupaj z Ivanom Groharjem, Matijo Jamo in Matejem Sternenom velja za začetnika slovenskega modernega slikarstva, ki je v ospredje postavilo raziskovanje naravne svetlobe in njen vpliv na barve. Glavne nauke impresionizma Jakopič po prvi svetovni vojni nadgradi z ekspresionistično odločno potezo in žarečimi barvami.

Na predavanju si bomo ogledali motive, h katerim se je Jakopič najraje vračal – škofjeloške breze, zvrtinčeno Savo, ki jo je opazoval med Tacnom in Črnučami, prizore iz Ljubljane, kot so se mu kazali skozi domače okno, podobe intimnih vizij ter njegovo največje naročilo, poslikavo veže v mestnem stanovanjskem poslopju, tako imenovani Meksiki na današnji Njegoševi cesti.

Zoom povezava na predavanje: https://zoom.us/j/98173737226
Meeting ID: 981 7373 7226
Passcode: 810221

Udeležba na predavanju je brezplačna.
Predhodne prijave za predavanje niso potrebne.
Zoom povezava bo odprta v ponedeljek, 7. februarja, 15 minut pred 10. uro.
Lepo vabljeni!