Literarno ustvarjanje v tretjem življenjskem obdobju

Okrogla miza o literarnem ustvarjanju v tretjem življenjskem obdobju


Na okrogli mizi o literarnem ustvarjanju v tretjem življenjskem obdobju, ki je potekala v okviru dogodkov Noč knjige in Svetovnem dnevu knjige, so sodelujoči prispevali svoje izkušnje, zamisli in poglede na literarno ustvarjanje. Okrogla miza je povezala različne sogovornike. Prof. dr. Ana Krajnc, predsednica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, je spregovorila o svobodi učenja in ustvarjanju v obdobju po upokojitvi. To obdobje nam daje možnost, da se zazremo vase, prisluhnemo vsem tistim interesom in željam, jih obudimo in izrazimo v umetniškem ustvarjanju. To je obdobje, ko ni pomembno, kaj smo, marveč kdo smo. Počnemo, ustvarjamo lahko to, kar želimo in kar hočemo in ne tisti, kar moramo.

Dr. Mateja Mahnič, mentorica za ustvarjalno pisanje na UTŽO Ljubljana, je predstavila delo in dosežke članic svoje skupine Zgodbopiske, ki so osvojile prvo mesto na Proznih mnogobojih 2016 v Ljubljani s skupinsko zgodbo Vsak človek šteje. Prikazala je, kako skupinska zgodba nastaja in v čem je njen čar povezovanja različnih zamisli različnih avtorjev. Poudarila je pomen napredovanja skupine v literarnem ustvarjanju in vstopa v javnost.

Lado Rogelj in Marko Veber, člana študijske skupine Od branja do pisanja, ki jo vodi mentorica dr. Mateja Seliškar Kenda, sta poudarila odprtost in sproščenost pri učenju literarnega ustvarjanja. Analiza prebranih literarnih del je tisti temelj, na katerem člani skupine pridobivajo novo znanje in podlago za svoje literarno ustvarjanje. Člane skupine povezuje skupno delo, ustvarjanje, ki poteka v radostnem in zabavnem vzdušju.

Evelina Umek je pisateljica, ki zase pravi, da je Tržačanka po rodu in Slovenka po duši. Njena dela, tako tudi zadnja knjiga Sidrišče spomina, bralca soočajo z zgodovino primorskega, zlasti zamejskega slovenskega življa za slovenstvo. Bralcem v veliki večini svojih delih približa tržaško okolje, v katerem je odraščala kot otrok (Mandrija in druge zgodbe, Frizerka, Hiša na krasu, Po sledeh fate morgane in druga dela). Četudi že dolga leta živi in ustvarja v Ljubljani, jo spomin še vedno vrača v Trst, tja, kjer ima njen spomin svoje sidro.
Ema Andoljšek, mentorica za nemščino na UTŽO Ljubljana, nam je približala svoje delo Le tülku vam povejm v izvirnem ribniškem narečju; delo, ki ga je posvetila svojemu očetu, Janezu Andoljšku, ali po domače Jejžovemu Janezu iz Hrovače (pri Ribnici), izginulem v času po drugi svetovni vojni. Izpostavila je, da jo pri pisanju knjige ni vodila potreba po razčiščevanju okoliščin, v katerih je izgubila očeta, marveč je želela v knjigi predstaviti njegovo bogato življenje: bil je eden od pionirjev slovenskega radia, kasneje tudi njegov sodelavec, avtor pesmi, pripovedi in iger v ribniškem narečju, režiser in radijski igralec. Ema Andoljšek je dolga leta zbirala in raziskovala očetovo literarno zapuščino in jo odstrla v knjigi z zapisom zgodb v slikovitem ribniškem narečju, ki nam z igrivim humorjem odstirajo življenje v Ribniški dolini v že precej odmaknjeni preteklosti. Okroglo mizo je vodila Alenka Steindl, avtorica literarnih del Zgodbe iz maminega albuma in Varuh srca, študentka novinarstva in angleščine na UTŽO Ljubljana.