Ko programiranje resnično ni zgolj za programerje


V okviru Evropskega tedna računalniškega programiranja 2017 se je odvilo uvodno animacijsko usposabljanje za študente Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje.

Digitalna izključenost (starejših) vodi v notranjo delitev in krhanje družbenih vezi, kar ni v korist nikomur; niti digitalnim domorodcem, rojenim po letu 1990, niti starejšim, ki so le migranti v digitalnem svetu (Dušana Findeisen). Podatkov o starejših ni, v kategoriji od 15 do 74 let pa je v Sloveniji (ki jo digitalni indeks digitaliziranja družbe in ekonomije uvrsti na 17. mesto v Evropi) približno 43% tistih, ki so vsaj enkrat na teden na spletu in uporabljajo računalnik na osnovni stopnji.

Karina Sirk je predstavila rezultate raziskave UTŽO in projekt Srebrna koda, ki kaže, da je zanimanje starejših za programiranje veliko (pri nad 40% vprašanih). To so potrdili tudi udeleženci tega uvodnega usposabljanja. Zanima jih, kako spreminjati algoritme, imajo izkušnje (skeletalne mišice in programiranje). Poznajo binarno štetje. Nekateri znajo napisati algoritme. Veselilo jih je programiranje brez računalnika; reševanje asfaltiranja v Blatnem dolu s premalo denarja je potekalo pod vodstvom Katje Koren Ošljak, ambasadorke tedna računalniškega programiranja v Sloveniji (Vir: Karina Sirk)

Več fotografij je dostopnih TUKAJ.