Keramične zgodbe Svetlane Makarovič na Metinem vrtu

Razstava študijskih krožkov za keramiko pri mentorici Lučki Šićarov


Metin botanični vrt z ribnikom in pripadajočimi zlatimi ribicami na Kocjanovi ulici 7 v Šentvidu se je že peto leto v juniju spremenil v pravljico. Med stezicami in otočki, polnimi zelenja, so na ogled postavljeni keramični izdelki štiridesetih keramikov Univerze za tretje življenjsko obdobje Ljubljana in Domžale, ki ustvarjajo pod mentorstvom Lučke Šićarov. Pred leti smo se na vrtu lahko spogledovali s pisanimi keramičnimi pticami, palčki in drugimi pravljičnimi in domišljijskimi bitji. Letos pa smo se posvetili pripovedkam Svetlane Makarovič. Morda prav zaradi Svetlane, ki se je nekoč na vrtu navdušila nad keramično pojavo, ki je bila menda Korenčkov palček.

Na podlagi Svetlaninih karakternih junakov in njihovega bivanjskega okolja smo ustvarili svojo, individualno zgodbo. Vsaka od avtoric, nekatere popolne začetnice, do onih, ki se z glino ukvarjajo že celo desetletje, se je odločila za svojo Sapramiško, svojega škrata Kuzmo, hudobno Jedrt ali peka pekarne Mišmaš. Te osebnosti so namreč tudi del njihovega življenja, saj so jih ničkolikokrat prebrale svojim sedaj že odraslim otrokom ali vnukom. Keramične skulpture odražajo njihovo navdušenje nad pravljičnim svetom in pozitiven odnos do sveta. Odlično razumevanje keramike kot materiala jim namreč daje neskončno možnosti za izražanje čustev, občutkov in želja. Svetlanine sovice Oke, takšne in drugačne miške, mačke, muce, zajec od kdo ve kod in cel krokodil na razstavi koketirajo z opazovalcem in ga s pogledom popeljejo v domišljijski svet. Ko pa se spogledamo še s Ščepirji, Kosovirji in navihanimi škrati tam nekje v kotu vrta, si morda zaželimo, da bi se spremenili v ptice in zaživeli z njimi na tem čudovitem vrtu.

In na koncu nas prevzame želja, da bi se preselili v vasico, ki ima prav vse, kar potrebujemo za prijetno bivanje: takšne in drugačne hiške, pa gasilski dom, vrtec, gostilno, silos, pekarno in cerkvico na hribu. To je vasica iz pravljice Pekarna Mišmaš. V ta drobna bivališča se bodo po koncu razstave preselile ptice na vrtovih ustvarjalcev. Razstava se bo preselila na druge vrtove, okenske police in v druga okolja. Naj bo predstavitev naše letošnje razstave na Metinem vrtu pospremljena z besedami Svetlane Makarovič, da je zanjo ta razstava, s katero smo njene zgodbe tako popolno prevedli v drug medij (keramiko), eden najlepših dogodkov v njenem življenju. Fotogalerija

Lučka Šićarov,
mentorica za keramiko