Kako razumeti bogato umetnostno dediščino nemirnega Balkana?

Enajsta šola v knjigarni


KDAJ: 8. 11. 2016 ob 11:00

KJE: Knjigarna Konzorcij, Slovenska cesta 29, Ljubljana


Odnosi med Evropo in islamskim svetom so danes v središču pozornosti; evropska diplomacija v odnosu do Irana in izraelsko-palestinskih razmerij, vloga evropskih naftnih družb v arabskem gospodarstvu, muslimanski pribežniki, pogajanja glede vstopa Turčije v Evropsko unijo, vsa ta in druga vprašanja so in bodo odločilna vprašanja 21. stoletja.

Med Evropo in islamskim svetom je bogata in zapletena zgodovina zavojevanja, zmag, ponovnega zavojevanja, diplomacije, zavezništva, trgovine, prevajanja, prenosa tehnologije, pa tudi posnemanja v umetnosti in kulturi: ti stiki so pustili sled v zgodovini evropskih in muslimanskih ljudstev. Podobe nekaterih islamskih junakov, denimo podoba Turka, vznemirjajo domišljijo Evropejcev in onemogočajo razumevanje islamskega sveta, tistega sveta, v stiku s katerim je Evropa utrdila svojo lastno identiteto.

Umetnostna zgodovinarka dr. Rajka Bračun Sova nas bo povedla na stičišče katoliškega, pravoslavnega in islamskega sveta, na območje, kjer se srečata dva povsem drugačna kulturna svetova: krščanski in islamski. Zahodni del Balkana se je razvijal pod vplivom zahodnih kultur (Dalmacija, celinska Hrvaška, Istra, delno Bosna in Hercegovina), vzhodni del (Srbija, Makedonija, Črna gora, Bolgarija, Romunija) pa pod vplivom bizantinske kulture.

Prvo srečanje v enajsti šoli v knjigarni odpira javnosti uvodni vpogled v letošnje študijske vsebine pod skupnim imenom “Umetnostna dediščina Balkana”. Več