Enajsta šola v knjigarni

Prof. dr. Ana Krajnc: Med strahom in upanjem


Strah je trenutno v svetu prevladujoče čustvo. Zakaj isti dogodek pri nekaterih ljudeh povzroči strah, pri drugih pa upanje? Osebni odnos do sveta in stopnja duševne odpornosti sta pri ljudeh različna, kot trdi znani francoski nevrolog in psihiater Boris Cyrulnik. Ljudje drugače delujemo, če smo prežeti s pozitivnimi čustvi, kot če nas obvladujejo negativna čustva.

Kako postane človek “bitje teme” ali “bitje svetlobe”? Ko človek ne more delovati konstruktivno, ko ne more ustvarjati, postane destruktiven, razdiralen, uničujoč. Če ne more drugega, včasih uničuje samega sebe (Eric Fromm). Ustvarjalnega človeka ne preganjajo strahovi, uspešno išče in najde rešitve za nastali problem.

Človek se vse življenje razvija. Odrasel človek lahko zavestno spreminja svoje neljube lastnosti in nagibe, deluje konstruktivno, ščiti sebe in išče sožitje z ljudmi. O tem in še marsičem se bomo pogovarjali na letošnjem prvem srečanju v Enajsti šoli v knjigarni.

KDAJ:  torek, 4. oktober 2022, ob 11. uri

KJE: Knjigarna Konzorcij, Mladinska knjiga, Slovenska cesta 29, Ljubljana

Lepo vabljeni!

Enajsta šola v knjigarni je plod programskega sodelovanja Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in Knjigarne Konzorcij, Mladinske knjige.