Dunkirk

Srečamo se v kinu


KDAJ: 29. 5. 2018 ob 10:00

KJE: Kino Komuna, Cankarjeva 1, 1000 Ljubljana

INFORMACIJE: (01) 433 20 90


Film Dunkirk režiserja Christopherja Nolana je zasnovan na resničnem dogodku iz 2. svetovne vojne, ki se je zgodil pri francoskem mestu Dunkerque. Film se začne maja 1940, ko se je okoli 400 000 tisoč vojakov britanskih sil skupaj s francoskimi, belgijskimi in kanadskimi vojaki znašlo v obroču nemških sil. Ostali so ujeti na francoski obali, med morjem na eni in sovražnikovimi silami na drugi strani. Plitko morje ob francoskih plažah je britanskemu ladjevju onemogočalo, da reši svoje vojake. Čeprav je bila Anglija le dobrih 40 km proč, so se jim možnosti za preživetje vse bolj krčile.

A vendar se je prikazal žarek upanja: na pomoč so priklicali barke ob angleški obali in v Veliki Britaniji se je začela drzna reševalna akcija, v uspeh katere je sprva verjelo zelo malo posameznikov. Kljub temu se je nekaj pogumnih moških podalo v boj za rešitev svojih tovarišev ob francoski obali.

Kar se je dogajalo pri Dunkerqueu, je »ena najmogočnejših zgodb v zgodovini, najboljši primer tekme s časom, ki je odločala med življenjem in smrtjo. In s tem filmom smo si zadali nalogo, da občinstvo potopimo v to resničnost – z absolutnim spoštovanjem do zgodovine, a hkrati s prikazom silovitosti dogodka ob neizmernem tveganju, ki ima še dandanes mednarodni pomen. Če bi bila britanska vojska takrat pobita ali zajeta, bi verjetno danes živeli v povsem drugačnem svetu. Zato ostaja Dunkerque zgodba o ohranjanju svobode.« (Christoper Nolan, Joshua Levine)

Po ogledu filma bo sledil pogovor z gledalci, ki ga bo vodil dr. Filip Breskvar. Gost v razgovoru bo dr. Boštjan Plut, mentor za študijske programe Zgodovina, Svetovne religije in Ljudstva sveta na Univerzi za tretje življenjsko obdobje.

Lepo vabljeni!