Davisova metoda za korekcijo težav pri disleksiji


V ponedeljek, 14. marca 2016, smo na Inštitutu za disleksijo gostili Jano Kruh Ipavec, izvajalko Davisove metode. Jana Kruh Ipavec je učiteljica razrednega pouka, ki je bila veliko v stiku z otroki z disleksijo. Ti so jo po eni strani navdušili, po drugi pa postavili pred velik izziv, kako jih poučevati. Zato se je odločila za magistrski študij specialne in rehabilitacijske pedagogike, kjer je magistrirala z delom Zgodnje odkrivanje disleksije. V letu 2015 se je v Benetkah izobraževala za izvajalko Davisove metode, ki jo sedaj, kot edina v Sloveniji tudi izvaja.

Na predavanju nam je predavateljica predstavila Davisovo metodo. Avtor metode Ronald Dell Davis, disleksije ne opredeli kot oviro, motnjo ali primanjkljaj, marveč kot nadarjenost. Če osebo z disleksijo podpremo v tistem, v čemer je dobra, ta lahko reši marsikatero težavo in izkoristi svoje ustvarjalne zmožnosti. Veliko znanih oseb ima disleksijo in Ronald D. Davis pravi, da se “njihova genialnost ni pojavila kljub disleksiji, temveč ravno zaradi nje”!

Predavateljica nam je predstavila dve sestavini Davisove metode: svetovanje za orientiranost zaznave in obvladovanje simbolov. Orientiranost pomeni odpravljanje težav, do katerih pri disleksiji prihaja zaradi popačene zaznave. Orientacija omogoča osebi kontrolo in spretnost prepoznavanje dezorientacije, ki jo lahko oseba “vključi” ali “izključi” kadar koli želi. Orientacija omogoča, da oseba z disleksijo ohrani nadzor nad svojim učenjem in se zave, da je dezorintirana. Rezultat orientacije je točna, dosledna zaznava okolja, vključno z dvodimenzionalnimi besedami na papirju. Drugi del Davisove metode je namenjen obvladovanju simbolov. Obvladovanje simbolov pomeni, da oseba z disleksijo ugotovi, kaj zapis pomeni in kako zveni (fonem). V temu delu se uporablja plastelin za izdelavo pomena in izgleda (zapisa) simbola. Ko oseba z disleksijo pozna vse tri dele simbola (pomen, zapis in izgovor), simbol obvladuje.

Jana Kruh Ipavec nas je korak za korakom popeljala po Davisovi metodi in nam odkrivala razsežnosti disleksije.

Fotogalerija