Enajsta šola v knjigarni

Mara Kralj: slovenska slikarka, kiparka, ilustratorka in oblikovalka lutk (predstavitev zbornika študijske skupine Spoznajmo svoje mesto in domovino)


KDAJ: 5. 11. 2019 ob 11:00

KJE: Knjigarna Konzorcij, Mladinska knjiga, Slovenska cesta 29, Ljubljana


Septembra 2019 mineva 110 let od rojstva Mare Kralj, slikarke, ilustratorke in oblikovalke lutk ter ene prvih mentoric za slikarstvo na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani.

Člani študijske skupine Spoznajmo svoje mesto in domovino so v preteklem študijskem letu pod mentorstvom mag. Olge Paulič preučevali vsestransko ustvarjalno umetniško pot Mare Kralj (roj. Jeraj) in njeno življenje s slikarjem Tonetom Kraljem. Preučili so tudi njeno umetniško rodbino, ki je pustila sledi v likovni, glasbeni in literarni dediščini.

Nasledke svojega preučevanje in pričevanja življenjskih sopotnikov, sorodnikov in prijateljev Mare Kralj so zabeležili v zborniku, ki ga bodo predstavili na prvem srečanju Enajste šole v knjigarni v letošnjem študijskem letu. Na dogodku bodo predstavili tudi njene ilustracije pravljic in oblikovanje nepozabnih lutk za predstave Zvezdica zaspanka, Ostržek, Obuti maček in druge.

Enajsta šola v knjigarni je plod programskega sodelovanja Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in Knjigarne Konzorcij, Mladinske knjige v Ljubljani.