Dunkirk1

Dunkirk

Srečamo se v kinu


KDAJ: 29. 5. 2018 ob 10:00

KJE: Kino Komuna, Cankarjeva 1, 1000 Ljubljana

INFORMACIJE: (01) 433 20 90


Film Dunkirk režiserja Christopherja Nolana je zasnovan na resničnem dogodku iz 2. svetovne vojne, ki se je zgodil pri francoskem mestu Dunkerque. Film se začne maja 1940, ko se je okoli 400 000 tisoč vojakov britanskih sil skupaj s francoskimi, belgijskimi in kanadskimi vojaki znašlo v obroču nemških sil. Ostali so ujeti na francoski obali, med morjem na eni in sovražnikovimi silami na drugi strani. Čeprav je bil dom le dobrih 40 km proč, so se jim možnosti za preživetje vse bolj krčile. Plitko morje ob francoskih plažah je britanskemu ladjevju onemogočalo, da reši svoje vojake.

A vendar se je prikazal žarek upanja: na pomoč so priklicali barke ob angleški obali in v Veliki Britaniji se je začela drzna reševalna akcija, v uspeh katere je sprva verjelo zelo malo posameznikov. Kljub temu se nekaj pogumnih moških poda v boj, da bi rešili svoje tovariše ob francoski obali.

Kar se je dogajalo pri Dunkerqueu, je »ena najmogočnejših zgodb v zgodovini človeštva, najboljši primer tekme s časom, ki je odločala med življenjem in smrtjo. In s tem filmom smo si zadali nalogo, da občinstvo potopimo v to resničnost – z absolutnim spoštovanjem do zgodovine, a hkrati s prikazom silovitosti dogodka ob neizmernem tveganju, ki ima še dandanes mednarodni pomen. Vse, kar slavimo v zvezi z drugo svetovno vojno – v Veliki Britaniji, ZDA, povsod po svetu – se ne bi zgodilo, če evakuacije iz Dunkerquea ne bi bilo. Neizmerno je pomembna. Če bi bila britanska vojska takrat pobita ali zajeta, bi se Velika Britanija brez dvoma predala, kar pomeni, da bi danes zelo verjetno živeli v povsem drugačnem svetu. Zato ostaja Dunkerque zgodba o ohranjanju svobode. Ko so se tiste ladjice podale z angleške obale, je svet še vedno imel možnost.« (Christoper Nolan, Joshua Levine)

Po ogledu filma bo sledil pogovor, ki ga bo vodil dr. Filip Breskvar.

Lepo vabljeni!